Fokus på kattevelferd

Kattene fortjener oppmerksomhet! Vi ved Brumunddal dyreklinikk AS ønsker å sette ekstra fokus på kattevelferd. Viktige stikkord for et godt og langt katteliv er kastrering, ID-merking og vaksinering.


Å ha kjæledyr beriker livet! Men det medfører også et stort ansvar å eie et dyr. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger.


Kastrering:

Når våren kommer, kommer også kattene i løpetid. Ukastrerte hunn- og hannkatter vil da pare seg og gi opphav til en skokk med kattunger. Hvert år vil en god del av disse kattungene vokse opp uten et menneske som passer på dem. Da vil historien gjentas for noen; den forlatte kattungen blir selv opphav til nye kattunger uten hjem. Andre vil ikke få mulighet til å vokse seg store. En ansvarlig katteier tar ansvar og bidrar til å unngå uønskede kattunger!

Katter blir kjønnsmodne ved 6-9 mnd alder og de kan kastreres fra 6 mnd alder. P-piller ønsker vi ikke å behandle kattene med, ettersom risikoen for utvikling av jusvulster ved slik behandling er stor. Katter som går på p-piller vil også kunne bli drektige fordi de spytter ut tabletten, ikke møter opp til rett tidspunkt (pillen skal gis en gang pr uke til samme tidspunkt) eller at de kaster opp pillen. Ved å kastrere hunnkatten din, vil du redusere risikoen for utvikling av jursvulst og slippe å forholde deg til medisinering hver uke. Kastrerte katter vil som oftest bli mer hjemmekjære.

ID-merking:

ID-merking av katter er viktig for å kunne spore hvor katten hører til om den kommer bort fra sitt hjemsted/begynner å vanke hos andre mennesker samt om den skulle bli skadet og trenge hjelp eller dør. Her på klinikken får vi stadig inn påkjørte katter som er funnet døde i veikanten. Hvis vi finner ID-chip på katten, kan vi gi beskjed til eier om hva som har skjedd og eier slipper å gå i det uvisse. Dyrebeskyttelsen kommer jevnlig til oss med katter til kastrering og ID-merking. Av og til er noen av disse kattene allerede kastrert. Vi tenker da at noen må savne katten siden de har kostet på en kastrasjon. Men på grunn av manglende ID-merking blir disse kattene adoptert til nytt hjem.

Vaksinering:

Akkurat som mennesker, kan katter smittes av sykdommer vi ikke har god behandling mot. For å beskytte seg mot slike sykdommer finnes det vaksiner. Vi oppfordrer til og ønsker at alle katter skal vaksineres mot alvorlige smittsomme sykdommer som det ikke finnes effektiv behandling mot. Vi vaksinerer mot kattepest (felint panleukopenivirus) og katteinfluensa (felin herpesvirus rhinotrakeitt og felint calicivirus).


Ta kontakt på tlf 623 59 180 for å avtale time.

Les mer om stell av katt (og hund) på mattilsynet sin side: 

http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrevelferd/stell_av_kjaeledyr/slik_skal_hunden_og_katten_din_stelles.16902