Nyttårsaften - fest for alle?

Mange dyr kan reagere på både syn, lys og lukter i forbindelse med sprenging, skudd og fyrverkeri. Alle disse tingene kan du forberede hunden din på om den ikke allerede er blitt engstelig. Er den det kan en slik frykt bli forsterket om du ikke gjør de rette tingene. Her kommer noen tips om hva du kan gjøre for å forberede hunden din. Om den allerede er blitt så redd at slik trening ikke virker eller du ikke får det til, ta kontakt med oss så skal vi hjelpe deg!


I bunnen ligger genetikken, dvs. alle egenskaper hunden din er født med i kraft av at den har sine gener fra to foreldre. Vi vet at frykt kan ha en arvelig basis, men det miljøet valpen kommer ut for, dvs. deg og ditt liv, kan undertrykke disse tendensene, evt. forsterke det som ligger latent (skjult). Dette kan du gjøre noe med ved å være bevisst på sosialiseringen (= tilpasning til livet) en gjør. Forhåpentligvis kommer valpen fra en oppdretter som er bevist på dette. I så fall er dette ett godt utgangspunkt for ett langt og lykkelig liv med hunden din.

Generell sosialisering er viktig, det gjelder å bli trygg i alle miljøer du vet at du kan komme ut for, og det er mye! Det er heller ikke bare å være «innom» situasjonen, men være i den lenge nok til at den er blitt så OK at valpen kan gjøre sine «normale» ting der, dvs. spise, lære, etterhvert sove. Ha med deg stol og lesestoff, dette kan ta tid. Det er i denne prosessen lydtilnærming er viktig. Begynn med å la valpen høre både vanlige og mer skumle lyder i en hyggelig setting, bruk lav lydstyrke og gjerne mens den spiser mat eller leter opp godbiter. Det kan være lurt å plassere ut godbitdeponier på hyller i huset, slik at du kan la det regne godbiter om det kommer et smell. Om du lar en eller flere godbiter ramle på gulvet i det det smeller skal det ikke så mye til at hunden forbinder bråk med godbiter. Det finnes lyder å få kjøpt på CD eller man kan finne lyder nett (feks Youtube, Spotify, Itunes), slik at en gradvis kan øke styrken på lyden etter hvert som hunden venner seg til den. 

 

Rent konkret skal du gjøre klart ett sted du vet hunden føler seg trygg på, gjerne en hule (bur) i et rom der gardinene er trukket for evt uten vinduer, ha på en radio/rolig musikk. Bruk gjerne et bad eller en kjellerstue. Gå en lang tur med den slik at den er sliten, tren gjerne litt lydighet eller på morsomme triks slik at også hodet er litt slitent, la den få en stor porsjon med mat så den blir ekstra mett, men luft hunden i god tid før det begynner å smelle, og ikke ta den med ut igjen før du er sikker på at det er over. Er den ikke vant til å være aleine må du/noen være sammen med den. Alkoholpåvirkede mennesker oppfører seg annerledes, dette kan gjøre hunder utrygge på så mangt tenk over dette.

 

Har du en ekstremt lydfølsom hund kan man dra ett sted rakettlyder ikke når, for eksempel på hytta eller bestille opphold på en rolig kennel.

Et middel å bruke for å la hunden føle seg mer tilfreds er å bruke Adaptil. Dette er feromoner på boks, som gir hunden en velbehagsfølelse uten at du selv merker noen lukt. Dette må igangsettes ca 14 dager før ønsket effekt og varer i nye 14 dager. Det finnes også flere typer kosttilskudd som kan virke mildt beroligende og angstdempende uten at dette er medisiner. Osteproteinet kasein finnes i ett av dem og i andre finnes det tryptofan, en aminosyre som i kroppen omdannes til serotonin, ett signalstoff som hjernen trenger for å fungere.

 

Om det er så ille at hunden trenger medisiner for å ha det bra, er det viktig å vite at det finnes flere midler å gi. Noen av de som tradisjonelt har blitt brukt har riktignok gjort hunden din trøtt og sløv, den ser ut som den har det bra. Men den samme medisinen kan øke sanseinntrykket, slik at de skumle lydene faktisk for hunden høres enda skumlere ut. Dette kan være med på at hunden i våken tilstand føler seg enda reddere, for i sløv tilstand har den redusert fluktmulighet. Derfor er det viktig å snakke med veterinærene om dette. Avtal time for en slik konsultasjon i god tid før det begynner å smelle. Det finnes nå medisiner som ikke gjør hunden din så trøtt, men som demper de før omtalte sanseinntrykkene. Dette kan på sikt også gjøre at hunden din blir mindre redd om du bruker det riktig.

 

Det viktigste du kan gjøre er å forebygge, og du må begynne med treningen i god tid før nyttårsaften!

Vi kan skaffe lyd CD, Adaptil og noen kosttilskudd som beskrevet for salg, men det aller viktigste er at vi har kunnskapen for å gjøre det bedre for deg og hunden din!