Jakte med hund
.
Info til deg som har jakt- eller annen arbeidshund
I jakta er hunden i svært mye aktivitet. Det er viktig at hunden gradvis tilvennes økt aktivitet på forhånd. En rask og voldsom økning i aktivitetsnivået kan føre til at hunden får muskel/skjelettsmerter, at den oppfattes som stiv og støl. Har du muligheter til det bør du også gradvis venne den til hardere underlag slik at tredeputene også rekker å tilpasse seg. Såre poter er vondt og er det ille nok, er du uten hund resten av jakta. Nok fettsyrer i maten er viktig for potekvaliteten, og en god potesalve og potesokker kan være til hjelp.
Skader kan man aldri helt gardere seg mot , men litt forberedelser er viktig også her. Oppvarming er smart. Tenk også på hvordan terrenget er der du sender hunden. Er det vått, vindfullt og kaldt, husk å beskytte hunden like mye som deg selv. Dekken og duk er lurt.
Ta også hensyn til evt tidligere skader og kroniske sykdommer hunden din måtte ha, den skal selvsagt være klinisk frisk før du tar den med på jakt, og et mål er å unngå å forverre tidligere skader og unngå at nye oppstår.
Ekstra arbeidsinnsats krever energirik mat. Gradvis tilvenning og oppforing om det trengs i 2 - 3 uker før sesongstart er lurt
Vanligvis får hunder ett eller to hovedmåltider om dagen. Under hardt arbeid må de ha mat oftere. Det er lurt å gi en tredjedel av dagsrasjonen som frokost i god tid før oppstart jakt, dvs minst to timer før. Hver annen time kan hunden få påfyll av energi av mat den er vant til å spise, men i små porsjoner, til arbeidsdagen er slutt. Har den lyst på mat etter endt arbeidsøkt, gi den litt ekstra evt det som måtte være igjen etter tilmålt dagsrasjon. Vær obs på at noen hunder ikke har lyst på mat i det hele tatt om de har lagt seg til for kvelden, så gi jevnlig gjennom dagen. Ikke vær overrasket om hunden spiser tre ganger mer enn den pleier til vanlig turbruk.
Jakthundtørrfor bør ha fettinnhold på mellom 20-40 %. Fett er en glimrende energikilde, men for mye fett for fort kan gi diare pga den tunge fordøyeligheten.
Proteininnholdet bør ligge mellom 20 og 30 %. Proteiner dvs aminosyrene er viktige byggesteiner for å bygge opp og reparere blant annet muskelfibre og celler forøvrig. Protein er også god energi, men «dyrere» for kroppen å bruke enn fett, og overdrevent proteinforing er ikke bra av andre årsaker.
Karbohydrater kan utgjøre en tredel av tørrstoffmengden, det bidrar til å stabilisere tarmen og dermed forebygger diarè. Det er også en god energikilde som hunden raskt kan mobilisere energi fra.
En hund mister væske gjennom urin, avføring og pust. Dehydrering på 2% er nok til å gi 20 % dårligere yteevne! Vann får hunden i seg både i mat og vann den drikker, men mange hunder er dårlige til å drikke nok rent vann! Litt smak i vannet gjør at den drikker lettere. Det finnes sports- og næringsdrikk også til hund.
Høyenergifor er lettfordøyelig og energirikt, og en fordel når hunden har stort matbehov så slipper magesekken å være så full så lenge. Et godt høyenergifor skal også ha rikelig med antioksydanter da disse trengs for å nøytralisere de frie radikalene som frigjøres når kroppen har stoffskiftet i høygir.
Tilleggsforing kan gjøres med rent fett/smult eller for eksempel vitaminisert vom som er en god fettkilde uten for mye proteiner. Det finnes også fettrike næringspastaer å få kjøpt som er fine spesielt til de med dårlig apetitt. Alt som inneholder fett harskner, og det skjer fort så husk antioksydantbehovet.
Slakteavfall er som regel ganske mineralrikt og rått kan det inneholde bakterier og toksiner, så tenk deg om før du forer med dette og måten du gjør det på.
Snakk med oss om disse tingene om du er usikker på noe av det, det er ikke alle typer jakt eller arbeid som krever like mye hensyn til mat. Mange ganger kan det holde å bruke det vanlige foret men i noe større mengder gjerne fordelt gjennom dagen, evt noe tilskudd de dagene aktiviteten og næringsbehovet er størst.
Vårt viktigste budskap er at du tar vare på hunden din. Skitt jakt!
MTV 14.9.2015